Almedalsveckan – Fågel Fenix eller en svala utan fler somrar

Ett valår när sommaren börjar närma sig brukar innebära febril aktivitet inför Almedalsveckan. I skuggan av två pandemisomrar kommer årets Almedalsvecka bli annorlunda och en del frågar sig om det verkligen fortfarande finns en plats för den. Är detta sista sommaren eller kommer Almedalsveckan resa sig igen?

I skrivande stund är det 1332 evenemang anmälda till årets Almedalsvecka. Året innan pandemin bröt ut, 2019, arrangerades det nästan 3700 evenemang. Vi möter många som är tveksamma inför Almedalsveckan och som funderar på vad en närvaro i år innebär. Ett självklart svar är att årets Almedalsvecka inte kommer bli som förr. 

Vår bedömning är att Almedalsveckan kommer fortsätta vara en betydande påverkansplats för företag, organisationer och andra påverkansaktörer. Men det finns tre tydliga trender med årets Almedalsvecka som kan ses som en risk eller en möjlighet beroende på hur du hanterar dem:

  • Fler regioner och kommuner stannar hemma. Många beslutsfattare, speciellt i rikspolitiken, kommer vara i Almedalen i år, men regioner och kommuner blir alltmer restriktiva med sin närvaro och en del beslutsfattare stannar hemma. Det behöver dock inte vara dåligt, då en betydande faktor för trissade priser och utträngningar av mindre organisationer har varit att det offentligt finansierade aktörerna har tagit stor plats. 
  • Färre arrangerar seminarium. En viktig del av demokratidelen med Almedalen har varit de tusentals seminarier som är öppna för vem som helst att besöka. Eftersom andelen seminarier tidigare år slog rekord på rekord så har det blivit svårt att överblicka vad som är värdefullt och relevant. Dessutom har kostnaderna för infrastruktur och läge skjutit i höjden. Nu verkar många organisationer avstå seminarier, vilket kan skapa nya möjligheter på sikt.
  • Färre öppna mingel och mer nischade aktiviteter. Roséminglen med gästlistor långa som Bayeuxtapeten, där alla som fick tag i anmälningslänken kom in, ser i år ut att bli glesare. I stället kommer företag och organisationer rikta in sig på mer nischade aktiviteter. Frukostmöten, rundabordssamtal, enskilda möten med beslutsfattare och nischade middagar kommer sannolikt öka i popularitet. 

Så, hur ska man då tänka? Innan du beslutar om närvaro under Almedalsveckan rekommenderar vi alltid att du tänker igenom ett antal saker:

  • Vad är syfte och mål med närvaron? 
  • Vem är målgruppen? 
  • Kan ni nå målgruppen på ett annat mer effektivt sätt någon annanstans?

Motiverar svaren på frågorna närvaro i Almedalen så ska du närvara och annars bör du överväga andra alternativ. 

Precis som tidigare år så kommer konkurrensen i Almedalen vara stor, men samtidigt är det en unik plats för att möta beslutsfattare som fortsatt kommer vara betydelsefull. Svalorna kommer även flyga denna sommar och med rätt förberedelser kommer det även kännas som en Fågel Fenix-återkomst för din organisation.

Erik Raita

Consultant Paues Åberg

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg