”Än finns gott om tid att påverka partiernas valprogram”

Paues Åbergs Fredrik Saweståhl tipsar om framgångsrikt relationsbyggande inför valet

Ta chansen och påverka politiken innan partierna låser sina valprogram – fönstret är öppet hela våren. Det säger Fredrik Saweståhl, public affairs-konsult med lång erfarenhet av politiskt arbete på både lokal och nationell nivå. Här bjuder han på sina bästa tips för framgångsrikt relationsbyggande.

Den politiska temperaturen skruvas upp inför höstens val och partierna intensifierar arbetet med att utforma sina valprogram. Och för de företag och organisationer som vill påverka i olika frågor finns fortfarande goda möjligheter att nå fram.

– Nio månader är lång tid i politiken, inte minst idag när omvärlden förändras i allt snabbare takt. Under hela våren är det fullt möjligt att bygga relationer, få till möten och diskussioner med partierna innan de låser sina valmanifest, vilket vanligtvis sker under sommaren, säger Fredrik Saweståhl.

Hur går man bäst till väga?

– Bestäm er för vad ni vi vill uppnå och kartlägg vem eller vilka ni behöver kontakta. Normalt sett skulle man kanske välja en riksdagsledamot i ett visst utskott, men nu handlar det om partierna och deras valrörelse, och då kan det vara lika relevant att vända sig till personer i partistyrelsen. Sedan behöver ni ta fram ett bra underlag att lämna över.

– Själva mötet kan vara i ett one to one-format, men man kan också samla ett antal personer från samma parti för att diskutera frågan i ett rundabordsmöte.

Vad är viktigt att tänka på i själva kontakten?

– Att ha ordentligt på fötterna, vara väl påläst och ha en ganska direkt approach när man hör av sig. Säg: ”Vi har den här tanken och vi vill diskutera den med er eftersom vi tror att det ligger i ert intresse och är i linje med er policy.” Ni kommer antagligen inte att kunna flytta dem 180 grader, men ni ska kunna spela in förslag som flyttar partiet stegvis så att de så småningom kan driva den linje ni önskar.

Hur ska man inte göra?

– Om ni inte vet exakt vad ni vill eller har slarvat i er research är det stor risk att ni hamnar hos fel person eller har fel ingång utifrån partiets perspektiv. Ett annat vanligt misstag är att man lägger alldeles för mycket tid på att prata om sig själv och för lite tid på att diskutera själva sakfrågan. Har man trettio eller max sextio minuter på sig att nå fram med sitt budskap så gäller det att ta sig an mötet på rätt sätt

Är det några särskilda datum eller händelser som är bra att hålla koll på?

– Ja, under våren kommer flera partier att ha stora konferenser för att prata ihop sig inför valrörelsen, till exempel Moderaternas ”Sverigemötet” som hålls den 25–26 mars. Det är bra tillfällen för den som vill nå fram till politiker i en viss fråga.

– Ett annat viktigt datum är 22 mars, som är sista dagen för regeringen att lämna propositioner till riksdagen. Då kan man se vilka frågor Socialdemokraterna vill ha i valrörelsen och vilka frågor de vill ”städa bort”, eftersom det är sista chansen för regeringen att göra ett riktigt lagstiftningsavtryck. Detta påverkar i sin tur hur de andra partierna kommer att agera och positionera sig.

Vill du veta mer om hur du kan påverka politiken och partiernas valprogram kontakta Fredrik Saweståhl på mail: fredrik.sawestahl@pauesaberg.se


Politiska Dagar – fem höjdpunkter

31/1 Miljömålsberedningen – klimatpåverkan från konsumtion

”Vilka förslag som än läggs kommer de att bli hett omdebatterade. Strategin kan påverka partierna inför valrörelsen och få upp intresset för klimatfrågorna. Vem gynnas och missgynnas? Hur ska förslagen hanteras och bemötas?”

28/2 Coronakommissionens slutrapport
”Coronakommissionens slutrapport är nog inte sista ordet, men slutsatserna och kritiken som framförs kan prägla debatten när valåret varvar upp.”

7–9/3 Kvalitetsmässan i Göteborg
”Europas största mässa om verksamhets- och samhällsutveckling, som ett Almedalen för den offentliga sektorn. Ett måste för den som vill vara partner till den offentliga sektorn och bidra till utvecklingen.”

22/3 Sista dagen för regeringen att lämna propositioner till riksdagen

”Vilka propositioner kommer regeringen Andersson lägga fram? Vill de lösa stora frågor före valet, få bort frågor från dagordningen eller höja temperaturen i andra? Listan till riksdagen kan avslöja mycket om Socialdemokraternas valtaktik och förhoppningar på valrörelsen.”

25–26/3 Moderaternas Sverigemöte
”Moderaternas Sverigemöte, ett av landets största årligen återkommande politiska möten med upp emot 2500 deltagare. Alla är där! M, C, L, SD och KD har alla liknande möten under våren för att kraftsamla och visa hur de vill driva valrörelse.”

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg