EU, Nato, men sen då?

Liberalerna samlades kring Johan Pehrson när det verkligen gällde. Med minsta möjliga marginal lyckades partiet hänga kvar i riksdagen i valet 2022.

Ett och ett halvt år senare står det dock klart att den nya partiledaren inte gav det långsiktiga lyft i opinionen som många hade hoppats. När partiet samlades för riksmöte i Karlstad den gångna helgen fanns det få tecken på att en vändning är på gång.

Anders Manell, Manager, har en lång bakgrund i partiet. Följande tre insikter tar han med sig.

  • En balans mellan höger och vänster: Det internt mycket kritiserade regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna fortsätter att ge partiledningen huvudvärk. Liberalernas beslut att ingå i en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna bygger på det faktum att väljarna under de senaste valen inte har gett stöd för några regeringar som lutar åt vänster. Vägvalet har som bekant inte varit enkelt och utmaningen för partiledningen är att gå de egna väljarna, som i stor utsträckning lutar åt höger, till mötes utan att samtidigt skrämma bort väljare som ogillar Sverigedemokraterna.
  • Ny politik behövs för att inte fastna i historien: Liberalerna brukar beskrivas som ett idéparti. I betydelsen att ligga före opinionen stämmer det. Men trots att partiet med tiden fått med sig övriga partier i flera stora frågor, inte minst fördjupat EU-samarbete och Nato, finns det en påtaglig intern irritation över att det inte resulterat i ett ökat väljarstöd. Det kan bli en utmaning för delar av partiet att lämna de historiska räkenskaperna bakom sig och blicka framåt. Partiet behöver hitta nya politiska frågor, inte minst med tanke på det förestående valet till Europaparlamentet. Men trots att fokus under riksmötet var just sommarens val var det tunnsått på nya idéer och konkreta förslag.
  • Edholm utmanar Pourmokthari om strålkastarljuset: Johan Pehrson omvaldes som partiledare vid landsmötet i november och sitter tills vidare säkert. Det innebär inte att det saknas partiledarmaterial. Trots att Romina Pourmokthari fått en tuff start som klimatminister har hon ett grundmurat stöd i partiet. Många talar om henne som nästa partiledare. Även Lotta Edholm bör i sammanhanget nämnas. Hon har i rollen som skolminister på sistone levererat en serie politiska förslag, framför allt på skolområdet, som gett Liberalerna efterlängtad uppmärksamhet. Kommer hon hinna före klimatministern till partiledarposten?

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg