Hur påverkas USA:s presidentval av coronakrisen?

Hur genomför man ett val i ett lamslaget land? Vilken kandidat gynnas när kampanjmötena blir digitala? Paues Åbergs USA-expert Nicole Clifford spanar om den fortsatta presidentvalrörelsen.

Coronakrisen har lamslagit USA: Börserna rasar, sjukvården närmar sig sin fulla kapacitet och flera delstater i landet har utlyst ”shelter in place”, ett undantagstillstånd som kräver att alla ska hålla sig hemma så mycket som möjligt – med få undantag.

Det innebär att den pågående amerikanska valrörelsen befinner sig i en tuff situation och just nu påverkas partiernas primärval kraftigt. Primärvalen, där partimedlemmarna i varje delstat bland annat röstar fram en presidentkandidat och en kongressledamot, har i flera delstater (exempelvis Ohio, Georgia och Pennsylvania) skjutits upp till sommaren. Samtidigt har de primärval som ägt rum präglats av tydliga regleringar för hur långa köerna får vara, hur städningen ska utföras och var i lokalen röstningen får ske.

Får kandidater fortfarande hålla kampanjmöten?

Med de nuvarande riktlinjerna för social distansering, som exempelvis förbjuder gruppträffar med fler än 10 personer, kommer det inte vara möjligt att genomföra stora kampanjmöten. Det i sin tur kommer innebära en stor förändring för presidentkandidaterna då deras kampanjer i regel nästan helt är beroende av tillfällen där de kan träffa väljarna.

Vad kan vi vänta oss framöver?

Utöver att se hur uppskjutna primärval påverkar valdeltagandet blir det också intressant att följa vilka kandidater som utnyttjar digitala verktyg för att nå väljarna. Och i så fall om det hjälper dem.

En personlig spaning är att före detta senatorn Joe Biden, favoriten att nomineras till demokraternas presidentkandidat, skulle prestera väl i digitala möten eftersom de kan upplevas som mer personliga än ett stort evenemang. Då såväl Bidens personliga stil som varumärke är byggt på mer informella ”one on one”-samtal är det inte omöjligt att en digital omställning således kan gynna honom.

På motsvarande sätt skulle sannolikt den andra demokratiska kandidaten, senator Bernie Sanders, och republikanernas kandidat, president Trump, påverkas negativt. Båda två är duktiga på att hetsa upp en stor publik och en stor del av deras framgång baseras på just detta. Digitala verktyg skulle kunna försvåra kandidaternas förmåga att skapa en hög energinivå i publiken – ett kännetecken för kandidaternas rallies.

Kommer valdagen i november ställas in?

Osannolikt. USA har hållit valdagen som vanligt under andra kriser, t.ex. inbördeskriget under 1800-talet samt första och andra världskriget. Dessutom är det extremt svårt att ändra datum för valdagen, som sätts enligt en nationell lag från 1845. En ändring skulle kräva att kongressen beslutar att ändra datumet, att presidenten skriver under lagen och den nya lagen inte blir ifrågasatt i domstolarna.

Vill du hålla koll på viktiga datum relaterade till presidentvalet i USA samt nyttig kunskap om amerikansk politik? Klicka här för att ladda ner Political Days, en speciell utgåva av Paues Åberg Communications samhällskalendarium.

(Obs! En uppdatering av kalendariet kommer att ske när det politiska läget i USA har stabiliserat sig något.)

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg