Muntlig kommunikation – att få effekt på det du säger

De flesta håller många presentationer i sin yrkesroll. Men trots det är det få som ägnar sina muntliga presentationer tillräckligt med tid och uppmärksamhet.

På senaste Frukostklubben på temat muntlig kommunikation berättade Malin Johansson, talartränare och konsult på Paues Åberg, hur man blir en säkrare talare.

Här kommer Malins 7,5 bästa tips för att göra om och göra rätt!

1 – Dags för deflation
Det har skett en inflation i mängden av Powerpoints och det är dags för deflation. Powerpoint är ett bildstöd som ska förstärka det du säger. Ha ett budskap per bild och tänk på att inte ha för mycket text på dina bilder. Risken är att din publik kommer att fokusera mer på att läsa vad som står på bilden istället för att lyssna på vad du säger. Kom ihåg att DU är viktigare än din presentation!

2 – Lägg ingen energi på de som du inte kan nå
Det finns alltid några i publiken som sitter med armarna i kors och gärna vill visa att de inte är med på noterna. Men de är inte många, så fokusera istället din energi på de som är där för att lyssna på dig.

3 – Våga vara människa
Var närvarande i det du förmedlar. Känn av stämningen i rummet. Som talare fungerar du bättre utan ett skal. Våga vara dig själv och möta publiken. På det sättet blir du genuin och trovärdig. Det är då du berör och når fram på riktigt.

4 – Ha en tydlig målbild
VAD vill du? Våga vara tydlig med vad du vill med din presentation. Vad ska publiken ta med sig när de går därifrån? Vet du inte vad du vill, kommer inte heller publiken förstå vad du vill ha sagt.

5 – Dramaturgi
Den viktigaste delen av din presentation är det som händer innan du kommer till budskapet. Se till att skapa den känsla och ingång du vill ha. Landa i situationen så att både du och publiken blir närvarande. Detta gör du genom en prestory, t.ex. en rolig anekdot, en övning eller ett filmklipp. Välj det som passar just din presentation bäst.

6 – Äg din situation
Se till att du får kontroll över din tid. Vik inte för ombokningar, eller byte av tid för din presentation. Sätt dina ramar efter rådande omständigheter.

7 – Förberedelse
Öva, öva och så övar du igen. Vet du vad du ska säga och göra blir det mycket lättare att stå framför en publik. Och att öva handlar om att repetera sitt tal, inför en spegel, kollegorna eller partnern hemma.

7,5 – Ta hälften av allt ni precis har läst och släng det i papperskorgen
Utgå från dig själv. Vi har alla olika förutsättningar och möjligheter. Det finns inte EN form att stöpas i, utan se över dina styrkor och svagheter, öva, gör om och gör rätt och våga göra fel! Att tala inför publik är en praktisk färdighet och kräver kvalitativ träning, inte bara mängdträning.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog under Frukostklubben! Tycker du att muntlig kommunikation verkar intressant och att du vill lära dig mer? Kontakta Malin och boka ett möte.

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg