Räkna med en offensiv budget i höst

Just nu pågår intensiva budgetförhandlingar inför det som finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt ska bli en extraordinär och expansiv höstbudget. Förra året bedömdes reformutrymmet vara ca 25 miljarder kronor och i år spår Konjunkturinstitutet att utrymmet är ungefär 80 miljarder kronor. Vi kan därmed förvänta oss ett reformutrymme i den storleksordningen, vilket alltså är betydligt större än tidigare års utrymme.

Vad har då regeringen och samarbetspartierna sagt att de ska prioritera i årets budgetförhandlingar?

Liberalerna har sagt att de vill sänka skatten på jobb och företag med 30 miljarder kronor. Tidigare i somras meddelade Centerpartiet att de gärna ser en bred och generell skattesänkning, främst för personer med lägre och medelhöga inkomster, på minst 2 000 kronor om året.

Miljöpartiet har sagt att de vill satsa på offentliga investeringar – främst i klimat och infrastruktur. Socialdemokraterna har å sin sida sagt att de ska stå upp för välfärden och att budgeten ska ha ett tydligt jobbfokus efter coronakrisen, t.ex. ökade offentliga investeringar och ökad offentlig konsumtion eftersom sådana satsningar är effektiva för att få upp sysselsättningen enligt finansministern.

Eftersom regeringen inte har egen majoritet kan vi räkna med att alla partier i samarbetet (S, MP, C, L) kommer att få igenom delar av sina krav för att få sätta sin prägel på budgeten och kunna motivera samarbetet för sina väljare. Särskilt viktigt blir detta för Socialdemokraterna då de tidigare beskyllts för att bedriva en alltför liberal politik. Samtidigt var det en förutsättning för Stefan Löfven att behålla makten. Det blir även viktigt för Liberalerna som straffats hårt i väljaropinionen för samarbetet med regeringen. Mer pengar till kommuner och regioner och sänkta skatter som gör det mer lönsamt att arbeta kommer vi därmed garanterat att se i budgeten.

Viktiga datum att hålla koll på: 

  • 8 september riksdagens öppnande
  • 21 september regeringen överlämnar budgetpropositionen 2021 samt höständringsbudgeten 2020

Vill du veta mer om budgeten eller vad som händer i politiken under hösten, kontakta Fredrik Östbom.

Håll dig uppdaterad!

Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev. Då får du också vårt kalendarium Politiska Dagar, med de viktigaste omvärldshändelserna.

facebook-paues-aberg
linkedin-icon-paues-aberg